vrijdag 4 augustus 2017

Adoptie Update ;


Adoptie een weg waarin je veel pieken en dalen mee zal maken.

Aankomende september is het alweer 2 jaar geleden dat we samen onze brief op de post hebben gedaan richting stichting adoptie voorzieningen, dat moment vergeet ik gewoon niet meer je kijkt elkaar aan en zegt dan ook echt : ook wij zijn nu in een langdurige verwachting.

Aan het begin van je adoptie traject weet je ook glad niet waar je verwachtingspatroon kan liggen, je verdiept je uiteraard in de procedure zelf en je ontmoet ook wel verschillende mensen die zelf een kindje geadopteerd hebben of zelf ook in het adoptie traject zitten, hier kan je steun en kracht uit halen omdat deze mensen zelf ook weten wat de procedure in houd.

 Laats zette ik een update op onze blog, over hoe het nu met ons ging en omdat het al een poosje stil was geweest.

Toen deelde we jullie mee dat we er van uit konden en mochten gaan dat in september de Raad vd kinderbescherming langs zou komen.

Maar helaas is niets minder waar, van de week heb ik zelf contact opgenomen met de raad van de kinderbescherming, om te vragen hoelang het ongeveer kon duren voordat de gesprekken plaats konden vinden, mw. Gaf aan dat ze dit een lastige vraag vond en gaf ook toe dat de adoptie op dit moment van latere zorg was, ik stond een beetje perplex van dit antwoord, op de vraag waarom adoptie op dit moment het ondergeschoven kindje is kreeg ik als antwoord, mw. Sorry maar er zijn op dit moment te veel probleem gevallen binnen Nederland waar onze zorg als eerste heen gaat, ze gaf ons mee dat er op dit moment nog 35 stellen voor ons zijn, en dat we er van uit moesten gaan dat het nog wel een half jaar kon gaan duren, het was op zich een fijn gesprek hoor, de desbetreffende mw. Vond het ook vervelend gaf ze toe.

Na dat ik de telefoon neer had gelegd kreeg ik toch wel een domper over me heen, er schiet van alles door je heen, tja ook dit hoort dus bij adoptie, we kunnen hier wel over in gaan zitten maar we hebben besloten om dat niet te gaan doen 😊 , uiteraard heb ik een aantal dagen echt wel gehad dat ik er van baalde, maar goed; als dit het ergste was geweest… gelukkig is dat niet zo.

 

We wachten nu gewoon heel rustig af totdat de raad zich komen melden wanneer ze langs willen komen.

Vele mensen vragen zich af wat de raad komt doen, dit staat hieronder beschreven :

Het ministerie van Veiligheid en Justitie vraagt advies over de aanvraag aan de Raad voor de Kinderbescherming. De Raad voor de Kinderbescherming onderzoekt of de aanvrager geschikt is als adoptieouder. De raadsonderzoeker kijkt naar de sterke kanten, die het kind bescherming zullen bieden, en naar mogelijke risico's voor het kind in het aankomend gezin. Het onderzoek bestaat uit:

 • Gesprekken
  De raadsonderzoeker stelt vragen over kinderwens, motivatie, relatie, andere kinderen, godsdienst, inkomen en sociaal netwerk. Hij vraagt ook naar het levensverhaal van de aanvrager: hoe heeft hij zijn opvoeding ervaren, hoe heeft hij bijzondere gebeurtenissen verwerkt en welke invloed hebben deze ervaringen op opvoedvaardigheden.
 • Gezondheidsverklaring
  De raadsonderzoeker vraagt om een gezondheidsverklaring. Die verklaring moet door een onafhankelijke arts zijn afgegeven, dus niet door de huisarts van de aanvrager. Het is belangrijk dat een adoptiekind een stabiel thuis krijgt. Gezondheidsklachten of een handicap van de aanvrager kunnen veel aandacht vragen. Dit kan een risico vormen voor het kind.
 • Onderzoek naar strafbare feiten
  De raadsonderzoeker kijkt of de aanvrager strafbare feiten heeft gepleegd sinds zijn 12e jaar. Hiervoor vraagt hij een uittreksel op uit het Justitieel Documentatie Systeem. Bij strafbare feiten bekijkt de raadsonderzoeker of deze een risico vormen voor een adoptiekind.
 • Psychologische test
  Als de aanvrager 42 jaar of ouder is, mogen er volgens de wet geen risicofactoren meer zijn. Een extra onderdeel van het raadsonderzoek is dan een psychologische test.

Het besluit om een kind van een ander te willen verzorgen, opvoeden en adopteren moet een weloverwogen keuze zijn. Als blijkt dat de aanvrager vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat of zwanger is, dan wacht de raadsonderzoeker met het onderzoek. De raadsonderzoeker wil na de behandelingen of de zwangerschap weten of de aanvrager nog steeds voor adoptie kiest.

 

 

Nu staat hierboven dat het adopteren van een kindje een weloverwogen keuze moet zijn, hier zijn wij ook zeker van overtuigd dat dit zo is.

Wij denken dat het voor de mensen langs de zij lijn het moeilijker is om er in te komen wat adoptie nu echt inhoud , waarom ? vaak krijgen we opmerkingen naar ons toe zoals  :

-          Dat je dit nu echt wilt ? het lange wachten , zoveel gesprekken .

-          Het kost zoveel geld, dat je daar niet tegen aanloopt, waarom moet het allemaal zo veel kosten ?

-          Het lange wachten moet je allemaal wel willen hoor, ik zou daar geen geduld voor hebben.

 

De eerste opmerking over dat je dit echt wilt, JA ! dit willen we echt, het is voor ons een weloverwogen keuze, en die maak je samen en niet alleen, je gaat je gevoel volgen en dat doen wij nog steeds.

En inderdaad, de kosten liggen relatief hoog op adoptie gebied, maar dat hebben wij er zeer zeker voor over en we gaan er voor samen.

Het lange wachten kan je ook de andere kant van bekijken, probeer het is in te zien met dat wij nog kunnen genieten van de kleine onverwachtse dingen om ons heen, het plotselinge nachtjes weg gaan of het geen zin in hebben in het eten koken dus ergens snel een hapje eten, snappen jullie ? natuurlijk word je geduld echt wel is op de proef gesteld maar voor nu moet je al het negatieve wat rondom adoptie word verspreid is in het positieve draaien, geloof mij nou maar dan kom je een heel end.

 

En daarbij mogen we ook vertrouwen dat er altijd Een boven ons staat, niets is uit toeval. 

1 opmerking:

 1. Tjonge wat balen zeg dat de RvKB jullie nog zo lang laat wachten... :-( Gewoon regelmatig bellen tot ze helemaal gek worden van jullie :-P ik vind het ook prachtig om te lezen dat, ondanks zulke tegenslagen, jullie op dit moment er ook heel positief in lijken te staan. Houd dat vast! Jullie tijd komt!

  Groetjes Elise

  https://laesperanzanicaragua.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen